Vakwerk sieraden

De geschiedenis van armbanden

Geplaatst op

In deze blog nemen we met je door wat nu precies de geschiedenis is van armbanden. Erg leuk ook voor wanneer je er vragen over krijgt. Met armbanden heb je een eenvoudig maar bijzonder sfeervol sieraad te pakken. Maar wat is nu precies de geschiedenis ervan? Lees er meer over in deze blog. 

Bijzonder auto 

Armbanden zijn een van de oudste sieraden die de mensheid kent. In de prehistorie werden armbanden gemaakt van materialen zoals hout, schelpen en dierenbotten. Deze armbanden droeg men als decoratie, maar soms ook als symbool van status of als bescherming tegen het boze oog. We zien dit gebruik overigens nog steeds op tal van plekken op de wereld, waaronder Griekenland en Turkije.

Gouden armbanden

Met de opkomst van beschavingen ontwikkelden armbanden zich tot meer complexe en verfijnde sieraden. In het oude Egypte werden bijvoorbeeld armbanden gemaakt van goud en versierd met edelstenen. Deze sieraden werden gedragen door zowel mannen als vrouwen en werden vaak gebruikt als betalingsmiddel.

De Grieken hielden van armbanden

In het oude Griekenland werden armbanden ook veel gedragen, met name door vrouwen. Bij hen werden de armbanden gemaakt van materialen, denk daarbij aan zilver en goud en werden vaak versierd met edelstenen en andere decoraties. Armbanden waren een belangrijk onderdeel van het Griekse modebeeld en werden vaak gedragen in combinatie met andere sieraden, zoals oorbellen en kettingen.

Ingewikkelde patronen

Gedurende de middeleeuwen kregen armbanden meer ingewikkelde patronen, deze werden gedragen door de adel. Ze werden vaak versierd met edelstenen. Deze armbanden waren vaak erg zwaar en werden als een teken van rijkdom en status gezien.

Armbanden die nu populair zijn 

Een populaire stijl van armbanden zijn de zogenaamde bedelarmbanden, waarbij bedels aan de armband worden toegevoegd om zo een persoonlijk sieraad te creëren. Dit concept is echter afkomstig uit de Victoriaanse tijd, waarbij bedels werden toegevoegd aan armbanden als herinnering aan belangrijke gebeurtenissen in het leven. Een andere trend in de moderne tijd is het dragen van armbanden met een symbolische betekenis, zoals armbanden met religieuze of spirituele symbolen. Ook worden armbanden steeds vaker gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecycled plastic of hout, om zo bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vind je inspiratie voor sieraden en een mooi, nieuw, bijpassend outfit.

Contactgegevens

Via info @vakwerksieraden.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden